vendredi 22 novembre 2013

"Frietkot moet immaterieel cultureel erfgoed worden"


© belga.
De frituristen vragen tijdens de Week van de Friet, van 25 november tot 1 december, de steun van het publiek om de Belgische frietkotcultuur te laten opnemen in de inventaris van "immaterieel cultureel erfgoed".
Ze lanceren daarvoor een petitie die zal worden overhandigd aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, zo meldt het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vandaag.

"De heerlijke geur van frietjes, de unieke sfeer in de frituren én het vakmanschap van onze frituristen maken van de frietjes van de frituur niet alleen een onweerstaanbare lekkernij, maar ook een unieke culturele rijkdom", zo staat op de website van de Week van de Friet.

Het Nationaal verbond van frituristen (Navefri) diende bij de minister al een dossier in om de erkenning te verkrijgen, maar zegt dat de steun van het publiek "van wezenlijk belang" is voor een gunstige beoordeling. Vandaar de petitie, die online kan worden ondertekend of bij de frituur.

Bernard Lefèvre, voorzitter van vzw Navefri, verwacht dat de beslissing over de al dan niet erkenning valt in de loop van december. Als de frietkotcultuur erkend wordt, is het de bedoeling om nadien, samen met de andere gemeenschappen, een dossier in te dienen bij Unesco, aldus nog Lefèvre.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire